Británia a Škótsko podpísali dohodu o konaní referenda o nezávislosti

16.10.2012 Celý región

Edinburgh 15. októbra (TASR) - Britský premiér David Cameron a škótsky nacionalistický líder Alex Salmond podpísali dnes dohodu o konaní referenda o nezávislosti Škótska.

Plebiscit by sa mal uskutočniť v roku 2014. Škótsky voliči v ňom budú odpovedať na otázku, či chcú zotrvať v 305 rokov trvajúcej únii s Anglickom.

Dnes podpísaná dohoda ukončila niekoľkomesačnú patovú situáciu v rozhovoroch medzi britskou vládou v Londýne a škótskou vládou v Edinburghu.

Podľa prieskumov nezávislosť podporuje len asi 30 až 40 percent Škótov. Proti osamostatneniu Škótska je aj premiér Cameron, podľa ktorého by takýto krok oslabil Britániu.

Škótsko a Anglicko majú spoločného panovníka od roku 1603 a od roku 1707 mali len jeden spoločný parlament v Londýne. V roku 1999 získalo Škótsko na základe referenda vlastný regionálny parlament.

Cameron tvrdí, že Škóti i Británia ako celok, by na tom boli v prípade nezávislosti horšie, keďže prevažná časť rozpočtu Škótska pochádza z 30-miliardovej dotácie od britskej vlády. Salmond však argumentuje, že nezávislé Škótsko by malo právo na podstatný podiel z príjmov z ropy ťaženej v Severnom mori.

Ak by si Škóti odhlasovali nezávislosť, narušilo by to základy súčasnej Británie, ktorá sa skladá z Anglicka, Škótska a Walesu. Británia a Severné Írsko spolu tvoria Spojené kráľovstvo.
 

Vyberte región